donderdag, augustus 19, 2010

EEN THERAPEUTISCHE RELATIE KWEKEN

Bij een behandeling die gebaseerd is op aanraking, zoals bij reflexologie, is het kweken en handhaven van een goede relatie tussen therapeut en patiënt een van de sleutels tot succes.

Omdat u de therapeut bent, begint de voorbereiding voor een dergelijke relatie bij u. U moet u lichamelijk, mentaal en emotioneel goed voorbereiden op de behandeling. Zorg ervoor dat u goed en ontspannend zit voordat u begint. Is dat niet het geval, dan kunt u RSI-klachten aan uw handen en schouders oplopen. U moet zich ontspannen voelen, want elke vorm van spanning kan uw werk nadelig beïnvloeden. Doe een kort ontspanningsoefening en doe deze - als dat mogelijk is - ook samen met uw patiënt. Stel u ook op de hoogte van andere vormen van therapie (zoals aromatherapiemassage), want die kunt u eventueel aanvulling op de behandeling toepassen.

U kunt het met de patiënt over zijn levenstijl hebben, zijn eetgewoonten en lichaamsbeweging. Daarmee krijgt u inzicht in de onderliggende oorzaak van de aandoeningen van de patiënt. Mensen worden niet van de ene op de andere dag ziek, Bovendien kunnen veel gezondheidsproblemen voorkomen worden als we ons allemaal meer bewust worden van gedragspatronen en levensstijl, en welke invloed die op onze gezondheid hebben.

Streef naar een heldere communicatie - zorg ervoor dat u in staat bent om informatie te geven en te ontvangen. Spreek duidelijk maar vriendelijk en luister aandachtig; zo moedigt u de patiënt aan om open te zijn. Bespreek, voordat u aan een sessie begint, eerste de doelstellingen van de behandeling, zodat u allebei tevreden bent.

Misschien is het belangrijkste aspect van een therapeutische realtie wel het vermogen mee te voelen met uw medemens. Menselijke emoties - vreugde, angst of woede: ze hebben een verregaande invloed op de lichaamsorganen en hun functies, bijvoorbeeld de hartslag, ademhhaling en afscheiding van lischaamsvocht. Als u zicht met de patiënt kunt identificeren, en emoties en gevoelens die disbalansen bij hem veroorzaken kunt herkennen en begrijpen en bovendien met de patiënt meevoelen, dan zal dit een goede en waardevolle verstandhouding bevorderen.

Geen opmerkingen: